Att göra avdrag på lån via Skatteverket kan verka komplicerat, men det är faktiskt ganska rakt på sak när man väl förstår grunderna. Många svenskar är osäkra på hur de ska gå tillväga med dessa avdrag och vilka regler som gäller. Här kommer en enkel guide som hjälper dig att navigera genom processen.
Vad är avdrag på lån?
När du tar ett lån betalar du ränta till banken eller långivaren. Denna ränta får du göra avdrag för i din deklaration hos Skatteverket. Det innebär helt enkelt att du minskar din beskattningsbara inkomst med räntan du har betalat, vilket kan leda till att du får tillbaka pengar på skatten.
Hur fungerar avdrag på lån?
Först och främst måste du veta hur mycket ränta du har betalat under året. Detta hittar du oftast i årsbeskedet från din bank eller långivare. Skatteverket får vanligtvis automatiskt information om dina ränteutgifter från banken, så det enda du behöver göra är att kontrollera att beloppet stämmer i din deklaration.
Räkna ut månadskostnad för lån
Resultat
- Logga in på Skatteverkets e-tjänst.
- Kolla uppgifterna i din deklaration noggrant.
- Godkänn deklarationen om allting stämmer.
Vilka lån kan du inte dra av räntan för?
Det finns vissa typer av lån där du inte kan göra avdrag för räntan. Vanliga exempel är:
- CSN-lån (studielån)
- Lån från privatpersoner utan avtal
Vanliga frågor kring avdrag på lån
Fråga | Svar |
---|---|
Kan jag göra avdrag för alla typer av lån? | Nej, endast för lån som rapporteras till Skatteverket av banken. |
Hur stor del av räntan kan jag dra av? | Du får dra av 30% av räntekostnader upp till 100 000 kronor och 21% på belopp över denna gräns. |
Få hjälp med din kreditvärdighet
För att kunna göra avdrag för räntekostnader är det viktigt att ha koll på sin ekonomi. Besök gärna den här sidan om lån med dålig kreditvärdighet utan UC för mer information och tips.
Genom att förstå hur avdrag på lån fungerar kan du spara både tid och pengar. Glöm inte att alltid dubbelkolla dina uppgifter så att allting stämmer innan du skickar in din deklaration till Skatteverket.